Siófok, 24 lakásos társasház

Új építésű, 24 lakásos társasház, NIBE levegő-víz hőszivattyúkkal.

Háttér

Az társasház építtetője több éve hőszivattyús rendszereket használ ingatlanfejlesztései során. A beruházó nem csak a manapság divatós, zöld trend miatt használ megújúló energiákat hasznosító hőszivattyús rendszereket, hanem azért is, mert beruházási költségük versenyképes a hagyományos, gázkazán-folyadékhűtőt párost alkalmazó rendszerekkel szemben.

Rendszer felépítés

Az épületben található lakásokat közös központi fűtés, hűtés és használati melegvíz termelő rendszer látja el. A rendszer központi eleme 6 db NIBE F2040-16 levegő/víz hőszivattyú, mely az épület mellett kívül, a gépészeti helység szomszédságában lett elhelyezve. A gépészeti helységben a hőszivattyús rendszer további elemei mindösszesen 6m2 alapterületű helyet foglalnak el. Ezen a kis alapterületen minden gépházi szerelvény helyett kapott, többek között 2db NIBE VPB 1000 literes használati melegvíz tárolót, 1 db NIBE ELK 26 tartalék elektromos kazán, 2 db keringtető szivattyú, tágulási tartályok, vezérlés.

A lakásokban a padlófűtés és fan-coilok is találhatóak, ez utóbbi fűtésben és a légkondicionálásban is részt vesz. Az egyes lakások önálló vezérlése kapcsolatban áll a hőszivattyús rendszerrel, így az csak abban az esetben fűt vagy hűt, amennyiben bármelyik lakásnak igénye van rá.

A hőszivattyús rendszer NIBE Uplink rendszeren keresztül távfelügyelt.

Műszaki részletek

A hőszivattyús rendszer még gazdaságosabb üzemeltetése érdekében H-tarifás villanyórán keresztül kapcsolódik a villamos hálózatra. A társasház fűtési csúcsigénye télen 78kW, a nyári hűtési csúcsigény pedig 58kW. Télen a fűtést alapvetően padlófűtés szolgálja ki, gyors felfűtésre pedig a fan-coilok is használhatóak. A nyári légkondícionálást fan-coilok szolgáltatják.

A kültéren elhelyezett hőszivattyúk teljesen belesimulnak az épületbe, esztétikus megjelenés biztosítva a teljes rendszernek.