Siófok, 16 lakásos társasházak

16 lakásos társasházak, geotermikus fűtéssel, hűtéssel és közösségi medencefűtéssel.

Háttér

A Balaton partján, gyönyörű környezetben épült három 16 lakásos társasház, melyhez közös szabadtéri medence is tartozik. Az ingatlanfejlesztő NIBE geotermikus hőszivattyús rendszerrel oldotta meg az épületek fűtését, hűtését, használati melegvízzel való ellátását és a medence temperálását is.

Rendszerek felépítése

Az épületek önálló, független fűtési rendszerekkel rendelkeznek. A talajszondákhoz kapcsolódó NIBE F1345-40 geotermikus hőszivattyú a használati melegvíz tárolókat és az épület felületfűtését is ellátják energiával. A mennyezethűtés passzív hűtési hőcserélőn keresztül történik. A teljes gépházat a hőszivattyúk automatikája vezérli. A rendszerek internetes távfelügyeleten keresztül elérhetőek.

Műszaki részletek

A hőszivattyús rendszerek H-tarifás mérőórán keresztül csatlakoznak a villamos hálózatra. Épületenként 2-2 db NIBE F1345-40 hőszivattyú található, melyek 19-19 db talajszondához kapcsolódva hasznosítják a geotermikus energiát. A szükséges használati melegvíz tárolásáról 2-2 db NIBE VPB 750, emelt hőcserélő felületű tároló gondoskodik. A hűtési energiát a talajszondák szolgáltatják, hőcserélőn keresztül.

Az épületben padlófűtés és mennyezet fűtés/hűtés található.

A kültéri medence fűtéséről az egyik társasház hőszivattyús rendszere gondoskodik kora tavasztól késő őszig, az igényeknek megfelelően.